Τα φασόλια γίγαντες ξεχωρίζουν από τα άλλα φασόλια ως προς το μέγεθός και την γεύση τους. Στο εξωτερικό είναι γνωστά ως Λίμα λόγω της περουβιανής τους προέλευσης. Οι πιο διαδεδομένοι στην Ελλάδα είναι οι Γίγαντες Πρεσπών που είναι ελληνική ποικιλία και καλλιεργούνται στις παραλίμνιες περιοχές της μεγάλης και μικρής Πρέσπας εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Αποτελούν ένα όσπριο υψηλής διατροφικής αξίας πλούσιο σε πρωτεΐνες, χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών. Δηλαδή δίνουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνουν με χοληστερόλη και λίπη. Περιέχουν επίσης βιταμίνες της ομάδας Β, άμυλο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Συνταγή γίγαντες Βιοβλαστός στον φούρνο
ΥΛΙΚΑ.
500γρ γίγαντες Βιοβλαστός 1 μεγ. κρεμμύδι 2 καρότα 1 φλ. σέλινο ψιλοκομμένο 1φλ. ελαιόλαδο 1 κσ πελτέ ντομάτας .
1 ντομάτα ψιλοκομμένη 1 πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζετε τα φασόλια σε κρύο νερό αποβραδίς Το πρωί τα πλένετε και τα βράζετε σε κρύο νερό για περίπου 40 λεπτά . Τα σουρώνετε, τα βάζετε σε ταψί και προσθέτετε την ντομάτα το κρεμμύδι τα καρότα τον πελτέ το λάδι το σέλινο την πιπεριά το αλάτι και το πιπέρι . Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς c για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ
Ενέργεια : 1078 kj / 255 kcal Λιπαρά : 2,14 γρ Κορεσμένα λίπη : 0,3 γρ
Υδατάνθρακες : 38 γρ Φυτ.Ινες 22,9 γρ Σάκχαρα : 3,7 γρ Πρωτεΐνες : 20,9 γρ Νάτριο : 0,001 γρ