Το ρύζι νυχάκι είναι λευκό και το σχήμα του μαρκύσπερμο, η χρήση του στην μαγειρική ενδείκνυται κυρίως για πιλάφι και είναι κατάλληλο για βράσιμο σε νερό που κοχλάζει ή σε ατμό.

Τρόπος και χρόνος μαγειρέματος :
‘Ενα μέρος νυχάκι χρειάζεται 2,5-3 μέρη υγρού για να μαγειρευτεί. Ο χρόνος βρασμού κυμαίνεται απο 10-12 λεπτά.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ
Ενέργεια : 1479 kj / 348 kcal Λιπαρά : 1,14 γρ Κορεσμένα λίπη : 0,3 γρ
Υδατάνθρακες : 78 γρ Φυτ.Ινες 1.8 γρ Σάκχαρα : 0.02 γρ Πρωτεΐνες : 6 γρ Νάτριο : 0,001 γρ