Η φάβα προέρχεται από το όσπριο λαθούρι. Το λαθούρι θεωρείται ένα από τα πρώτα ψυχανθή που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο με … ρίζες στα αρχαία χρόνια. Είναι πιο εύπεπτο από άλλα όσπρια και έχει υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Επίσης είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και φυλλικού οξέος, ενώ αντίθετα είναι φτωχό σε λιπαρά και χοληστερόλη. Η φάβα είναι ένα μεσογειακό έδεσμα και σε περιόδους νηστείας είναι το ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος.

Συνταγή φάβα Βιοβλαστός :
ΥΛΙΚΑ.
500γρ φάβα Βιοβλαστός 2 κρεμμύδια 1½ λίτρο νερό 1/4 φλ. ελαιόλαδο θυμάρι, αλάτι .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε τη φάβα σε μπολ και την καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε 30΄ να μουλιάσει. Τη στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα πλασοτέ με χοντρή βάση το λάδι Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια με το θυμάρι για 7΄-8,΄ να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση . Αφού βράσει αφαιρούμε το θυμάρι . Αφήνουμε τη φάβα να βράσει για περίπου 40′ μέχρι να λειώσει . Την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ . Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο .

Διατροφικά στοιχεία ανα 100 γρ
Ενέργεια : 1427 kj / 341 kcal Λιπαρά : 1,2 γρ Κορεσμένα λίπη : 0,2 γρ
Υδατάνθρακες : 60 γρ Φυτ.Ινες 26 γρ Σάκχαρα : 8 γρ Πρωτεΐνες : 25 γρ Νάτριο : 0,015 γρ