Το καστανό ρύζι είναι η «ακατέργαστη» εκδοχή του κλασικού λευκού, που όλοι γνωρίζουμε. Ωστόσο το καστανό είναι ανώτερο σε θρεπτική αξία, καθώς, διατηρώντας το κέλυφος είναι πιο εύπεπτο και ελαφρύ για το στομάχι. Αποτελεί άριστη πηγή υδατανθράκων (αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη) και φυτικών ινών, που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Β1, Β3, Β6, Ε και φυλλικό οξύ. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Αν και δίνει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, τα αμινοξέα που παρέχει είναι πληρέστερα από τα αμινοξέα άλλων δημητριακών. Τέλος, όπως όλα τα μη επεξεργασμένα δημητριακά δεν έχει χοληστερίνη, λίπος και νάτριο.Το καστανό ρύζι θεωρείται, ότι ανήκει στην κατηγορία των προϊόντων ολικής άλεσης, αφού δεν έχει χάσει την «ακεραιότητά» του από την επεξεργασία. Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν αποδειχτεί, ότι μειώνουν σημαντικά τη δημιουργία αρτηριακής πλάκας, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αλλά και τα επίπεδα της υψηλής χοληστερόλης.
Χρόνος μαγειρέματος : Ο χρόνος βρασμόυ του είναι στα 45 λεπτά.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ
Ενέργεια : 1520 kj / 359 kcal Λιπαρά : 2,14 γρ Κορεσμένα λίπη : 0,3 γρ
Υδατάνθρακες : 73 γρ Φυτ.Ινες 3,9 γρ Σάκχαρα : 0,02 γρ Πρωτεΐνες : 8 γρ Νάτριο : 0,001 γρ