Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa, και ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Είναι αναμφίβολα το πιο συνηθισμένο καρύκευμα που βρίσκεται σε κάθε ινδικό νοικοκυριό, είναι μέρος του γνωστού σε εμάς κάρυ. Αυτό το υπέροχο κίτρινο μπαχαρικό δεν χρησιμοποιείται μόνο για σκοπούς αρωματισμού, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό βότανο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ειδικότερα στην Νοτια – Νοτιοανατολική Ασία, από όπου προέρχεται, χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια αρχικά ως χρωστική ουσία και στη συνέχεια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό είναι ευεργετικό τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλο. Είναι φτηνό, μαλακό στην γεύση, και ωφελεί όλον τον οργανισμό. Προσθέτοντας τον κουρκουμά στην διατροφή μας κάνουμε ένα από τα καλύτερα πράγματα για την υγεία μας. ‘Έχει μια ζεστή και πικρή γεύση και χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει γεύση και χρώμα σε μουστάρδες, βούτυρα και τυριά.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ
Ενέργεια : 1489 kj / 356 kcal Υδατάνθρακες : 58.2 γρ Φυτ. Ίνες : 6.7 γρ Σάκχαρα : 3.1 γρ Λιπαρά : 9.9 γρ Κορεσμένα λίπη : 3.2 γρ Πρωτεΐνες : 7.9 γρ Αλάτι : 0.038 γρ