Το σουσάμι ή αλλιώς ο σησαμόσπορος, καρπός του φυτού σησάμι, αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του σουσαμιού, του ταχινιού (πολτοποιημένο σουσάμι) και του χαλβά. Το σουσάμι αποτελεί μια πολύ θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων.
Περιέχει πρωτεϊνη, υδατάνδρακες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, ψευδάργηρο, σίδηρο, βιταμίνες Ε, Β, αμινοξέα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γλυκόζη, φρουκτόζη (σε πολύ μικρές ποσότητες), στερόλες. Επιπλέον είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επίσης περιέχει λιγνάνες που έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχει 30-40% λιπαρές ουσίες , το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι ακόρεστες και όχι trans. Έχει δράση αντιυπερτασική , αντιθρομβωτική, αντικαρκινική, αντιοξειδωτική, αντιγηραντική. Βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας και του καταράκτη, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο μυϊκών τραυματισμών στους αθλητές.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για αρτοσκευάσματα, σε μούσλι ή γιαούρτι, αλλά και σε πιάτα με λαχανικά.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ
Ενέργεια : 2397 kj / 573 kcal Λιπαρά : 50 γρ Κορεσμένα λίπη : 7 γρ
Υδατάνθρακες : 23 γρ Φυτ.Ινες 12 γρ Σάκχαρα : 0,3 γρ Πρωτεΐνες : 13 γρ Νάτριο : 0,1 γρ