Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό λινάρι ή αλλιώς λίνο. Το λινάρι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Καλλιεργείται τόσο για τους σπόρους όσο και για τις ίνες του. Διάφορα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υφασμάτων (λινό), χαρτιού, φαρμάκων, σαπουνιού κ.α. Ο σπόρος του λιναριού είναι η πηγή του λινελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Η λατινική ονομασία linum usitatissimus σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο», επισημαίνοντας τις πολλές παραδοσιακές χρήσεις του φυτού αλλά και τη σημασία του για την ανθρώπινη ζωή .
Αν και τόσο μικρός, ο λιναρόσπορος έχει πολλαπλά οφέλη. Παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, ίνες, φυτοχημικά, Ω-3 λιπαρά οξέα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος, ευρέως διαδεδομένος στον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας, στην απώλεια βάρους και στην αύξηση της ανοσίας.
Μπορεί να καταναλωθεί με γιαούρτι, δημητριακά, μέσα σε σαλάτες και σε ανάμειξη στο φαγητό. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε πολύσπορο ψωμί, κουλουράκια, κριτσίνια κ.α.. Ή αλλιώς μπορεί να γίνει αφέψημα ή έγχυμα.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ
Ενέργεια : 2234 kj / 534 kcal Λιπαρά : 42,16 γρ Κορεσμένα λίπη : 3,7 γρ
Υδατάνθρακες : 29 γρ Φυτ.Ινες 27 γρ Σάκχαρα : 1,6 γρ Πρωτεΐνες : 18,3 γρ Νάτριο : 0,152 γρ