Το πετιμέζι είναι το παραδοσιακό συμπύκνωμα μούστου από 100% φρέσκο σταφύλι υψηλής διατροφικής αξίας.
Το πετιμέζι αποτελεί μια άριστη πηγή ενέργειας και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο. Η γεύση του δεν είναι μόνο γλυκιά, αλλά πολύ πιο σύνθετη, με ελαφρά πικρό υπόβαθρο. Πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο. Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη. Συγκεντρώνει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού από 100% φρέσκο σταφύλι υψηλής διατροφικής αξίας. Χρησιμοποιείται συνήθως στην μαγειρική για μαριναρίσματα ιδιαίτερα με ξύδι σε γλυκόξυνες σάλτσες και για βαλσάμικες σαλάτες. Καθώς επίσης και στην ζαχαροπλαστική, με αλεύρι για την παρασκευή μουσταλευριάς και μουστοκούλουρων ως γλυκαντική ουσία σε ροφήματα, γιαούρτι, κέικ, κουλούρια, μπισκότα και ιδιαίτερα ως σιρόπι σε σπιτικές τηγανίτες, δίπλες και λουκουμάδες.
Το ίζημα στον πάτο της φιάλης είναι φυσιολογικό.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ
Ενέργεια 336 kcal Λιπαρά : 0,2 γρ Πρωτεΐνες : 1,2 γρ
Υδατάνθρακες : 82,9 γρ Σίδηρος : 1.2 mg