Το κάρδαμο είναι ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά στην αγορά και χρησιμοποιείται κατά κόρων στην Ινδική και Ασιάτικη κουζίνα. Επειδή ανήκει στην οικογένεια του Τζίντζερ έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με αυτό. Έχει διουρητικές ιδιότητες και έτσι βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τα ούρα με αποτέλεσμα την σωστή λειτουργεία των νεφρών. Επιπλέον έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οπότε μασώντας λίγους βόλους κάρδαμου σκοτώνεις τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν δυσοσμία. Το κάρδαμο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, ενώ η κατανάλωση πιάτων με κάρδαμο συνήθως συνιστάται σε άνδρες που έχουν χαμηλή λίμπιντο, σεξουαλική ανικανότητα και στυτική δυσλειτουργία. Για αυτό και το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες τελετές. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σάλτσες, σούπες, λαχανικά, ντρέσινγκ καθώς και σε γλυκά για να μας δώσει το υπέροχο άρωμα του που μοιάζει με αυτό του ευκαλύπτου. Και φυσικά δεν υπάρχει τέλειο τσουρέκι… χωρίς κάρδαμο!
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ
Ενέργεια : 1301 kj / 311 kcal Υδατάνθρακες : 68 γρ Φυτ. Ίνες : 28 γρ Σάκχαρα : 0,1 γρ
Λιπαρά : 7 γρ Κορεσμένα λίπη : 0,7 γρ Πρωτεΐνες : 11 γρ Αλάτι : 0,018 γρ