Η κινόα είναι ένας θάμνος που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα τεύτλα και το σπανάκι. Οι σπόροι της, που υπάρχουν σε πολλά χρώματα, όπως άσπρο, κόκκινο, μαύρο, μπλε κ.ά . Η κινόα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά είδη διατροφής του πολιτισμού των Ίνκας και άλλων πολιτισμών της προ-Κολομβιανής εποχής. Τα τελευταία χρόνια, η κινόα συνηθίζεται να είναι πλέον ένα συμπλήρωμα διατροφής αλλά και να αποτελεί κύριο συστατικό σε δίαιτες για χάσιμο λίπους ή για την αντιμετώπιση κατά της χοληστερίνης, του διαβήτη και του ζαχάρου.
Είναι μια φυσική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμινών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και άλλα ιχνοστοιχεία ενώ είναι η μόνη φυσική τροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι εύπεπτη διότι, από τη φύση της, δεν περιέχει γλουτένη. Λόγω της πλούσιας θρεπτικής της αξίας, η κινόα έχει μελετηθεί ως πιθανή τροφή που πρέπει να προστεθεί στο διαιτολόγιο των αστροναυτών της NASA κατά τη διάρκεια των διαστημικών τους πτήσεων.
Η κινόα μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε συνταγή φτιάχνεται με ρύζι, είναι ιδανική σε σούπες και σαλάτες ή ως εναλλακτική λύση σε κοινά δημητριακά. Οι δυνατότητές της, σαν υλικό μαγειρικής, είναι απεριόριστες αφού είναι πολύ εύκολη σαν συστατικό ενώ επίσης μαγειρεύεται πολύ γρήγορα και μπορεί να συνδυαστεί με όσπρια. Εναλλακτική και ευχάριστη πρόταση είναι να καταναλωθεί ως πρωινό αντί βρώμης ή άλλων δημητριακών, π.χ. βρασμένη κινόα με κομματάκια μήλου, σταφίδες, γάλα και μέλι.
Χρήση: Πρέπει πρώτα να πλένεται καλά για να μειωθεί η πικράδα της. Προετοιμάστε την κινόα όπως κάνετε με το ρύζι (ένα μέρος κινόα σε δύο μέρη νερό). Αφήστε το νερό να βράσει: προσθέστε τη βασιλική κινόα, χαμηλώστε τη θερμότητα, καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει για 12 – 15 λεπτά. Μόλις βράσει και φουσκώσει μεταμορφώνεται σε ένα διάφανο κόκκο με μια σπιράλ ουρίτσα.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ
Ενέργεια : 1539 kj / 370 kcal Λιπαρά : 5,2 γρ Κορεσμένα λίπη : 0,71 γρ
Υδατάνθρακες : 67,8 γρ Φυτ.Ινες : 7 γρ Σάκχαρα : 1,34 γρ Πρωτεΐνες : 14,4 γρ Νάτριο : 0,01 γρ