Είναι σπόρος ενός χαμηλού θάμνου. Κατατάσσεται στα δημητριακά , γιατί μαγειρεύεται όπως αυτά και οι σπόροι του μοιάζουν με αυτούς των δημητριακών. Για τη διατροφική αξία του φαγόπυρου, εστιάζουμε ιδιαίτερα στην περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες, η οποία είναι υψηλότερη από των δημητριακών καθώς και στην αντίστοιχη συγκέντρωση του στα βασικά αμινοξέα ( όπως λυσίνη, τρυπτοφάνη) ,που ανεβάζουν την ποιότητα των πρωτεϊνών. Σχετικά με την αντιοξειδωτική του διάσταση, αυτή προκύπτει κατεξοχήν από τις βιταμίνες (Ε, Κ και συμπλέγματος Β-κυρίως φυλλικό οξύ- )και τις φαινόλες (ιδιαίτερα φλαβονοειδή όπως η ρουτίνη) που περιέχει. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την περιεκτικότητά του σε διαλυτές φυτικές ίνες και πολύτιμα μέταλλα (σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και όχι μόνο), γίνεται κατανοητό γιατί το φαγόπυρο κατατάσσεται σήμερα μεταξύ των superfoods.
Πρόκειται για το όσπριο που συμβάλλει αποφασιστικά στην υγεία του πεπτικού και του κυκλοφορικού συστήματος (προστατεύοντας αίμα, φλέβες, αρτηρίες και τριχοειδή αγγεία) και αποδεικνύεται πολύτιμο για την αντιγηραντική και αντιδιαβητική θωράκιση του οργανισμού.
Το φαγόπυρο μπορεί να συνοδέψει τα λαχανικά και την πρωτεΐνη αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες και επιπλέον από ίνες διαλυτές που ελαττώνουν την χοληστερόλη στο αίμα και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου σε αυτό και από αδιάλυτες ίνες που ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου.
Υποκαθιστά καθημερινά τις πατάτες και το ρύζι, ενώ συνδυάζεται με τον αρακά και τα φασόλια. Ακόμη μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες και βραστά φαγητά.
Το φαγόπυρο μαγειρεύεται σε αναλογία 1 φλυτζάνι ωμού φαγόπυρου προς 2 φλυτζάνια νερού σε χαμηλή φωτιά αφού πρώτα πάρει βράση. Είναι έτοιμο σε 20 λεπτά ( δεν χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας).

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ
Ενέργεια : 1435 kj / 343 kcal Λιπαρά : 3,40 γρ Κορεσμένα λίπη : 0,7 γρ
Υδατάνθρακες : 62 γρ Φυτ.Ινες 10 γρ Σάκχαρα : 0 γρ Πρωτεΐνες : 13 γρ Νάτριο : 0,001 γρ