Τo καλαμπόκι (Zea mays, η λατινική του ονομασία) είναι μία ετήσια καλλιέργεια και ανήκει στην οικογένεια των Αγρωστωδών (Poaceae). Το καλαμπόκι αποτελεί βασική τροφή σε πολλές χώρες του κόσμου και είναι το τρίτο σε κατανάλωση δημητριακό μετά το σιτάρι και το ρύζι. Κατάγεται από τη Νότια Αμερική και αποτελούσε τροφή των αυτόχθονων πληθυσμών. Σήμερα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Το καλαμπόκι βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας καθώς είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, φυτοχημικών ενώσεων και φυτικών ινών. Επιπλέον το καλαμπόκι δεν περιέχει γλουτένη γεγονός που καθιστά ασφαλή τη κατανάλωσή του από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη
Στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου διασώζονται και καλλιεργούνται 2 παραδοσιακές γηγενείς ποικιλίες καλαμποκιού. Η μία ονομάζεται Διακονιάρα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή καλαμποκάλευρου (εικόνα 1). Ενώ καλλιεργείται ακόμα μία από την οποία παράγεται το ποπ-κορν Διλόφου.